Inklapbare content
Hoe ontstaat een pees aandoening?
Een peesblessure ontstaat vaak tijdens de training of in de wei. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals: Overbelasting, Slijtage, Arbeid op slechte bodem, Oververhitting, vermoeidheid en uitwendig geweld.
Slecht beslag, weke koten, lange tonen of een te zachte ondergrond kunnen de kans op een peesblessure vergroten.
Hoe herken je een pees aandoening?
- Een beschadiging van de pees veroorzaakt ontsteking, warmte en zwelling. Sommige zwellingen verdwijnen met een paar dagen stappen en koelen. Dat de zwelling afneemt met een paar dagen betekent niet automatisch dat het been weer volledig belastbaar is.
- Het kan verschillen hoe erg het paard kreupel loopt, dat hangt af van de ernst van de blessure. Het paard hoeft niet altijd kreupel te lopen. De kreupelheid is bij een peesblessure vaak redelijk snel weer over, circa 1 of 2 weken. Dit betekent niet dat de blessure dan over is, vaak gaan mensen dan al weer rijden wat leidt tot een nog ergere blessure.
- Bij een pees verscheuring ontstaat een afwijkende stand.
Wat moet je doen?
Bij het vermoeden van een probleem met de pees is het verstandig om contact op te nemen met de Dierenarts. De dierenarts zal verder onderzoek doen, meestal eerst door klinisch onderzoek te doen. Met een echo kan precies bekeken worden waar en wat de ernst van de blessure is. Daarvanuit kan dan een revalidatie plan gemaakt worden.
Ondertussen is het goed om de pees te koelen , circa 15-20 minuten met koud water, of door de instant coldpack aan te brengen op de plaats van de zwelling, vooral in de ontstekingsfase waarin het lichaam het kapotte weefsel opruimt. Deze fase duurt meestal 10-21 dagen.
Daarnaast kan ontstekingsremmende medicatie in deze fase een rol spelen.
Beweging kan de blessure erger maken doordat de enzymen die in het opruimproces actief zijn teveel verplaatst worden.
Hoe kan het voorkomen worden?
Het risico van een pees aandoening is groter als het paard al eens eerder een beenblessure heeft gehad. Maar ook bij paarden die nog nooit een peesblessure hebben gehad is het belangrijk om dit voor het grootste deel te voorkomen.
- Gebruik peesbeschermers (laat deze niet te lang om, dit zorgt voor verhitting)
- Rij op een goede bodem kwaliteit. Zwaar zand, Hobbels en kuilen is slecht voor de pezen.
- Laat de hoefsmid regelmatig komen om te bekappen en/of te beslaan. Bij een slechte onderhoud is de kans op een blessure groter.
- Zorg voor regelmatige beweging voor je paard.
- Bouw trainingen rustig op, pezen hebben lang de tijd nodig om zich aan te passen aan veranderende arbeid.
- Stop tijdig met werken, weet wat je paard aankan en wat niet.
- Controleer dagelijks de pezen van je paard op warmte, zwellingen, wondjes etc.
Coldpack
Wat is een coldpack?
Een coldpack (ook wel icepack genoemd) wordt gebruikt om te koelen. Het wordt vaak ingezet voor het ontzwellen van letsels aan ledematen, met name verstuikingen, verzwikkingen, ontwrichtingen en kneuzingen. Via het ontzwellen wordt ook de pijn verlicht.
Hoe gebruikje een coldpack?
Bij toediening is het belangrijk de coldpack nooit rechtstreeks op het geblesseerde lichaamsdeel te plaatsen. Dit kan bevriezing veroorzaken.
Breng bijvoorbeeld eerst de watten rol aan dan de coldpack en dan de plakbandage. De instant coldpack die in de tas van chevallini zit, wordt koud wanneer het metalen stukje omgebogen wordt.
Hoe werkt een coldpack?
Een instant coldpack werk zo: In de ene zak zit water, in de andere ammoniumnitraat, calciumammonium-nitraat of urea. Eens de waterzak gebroken wordt door erin te knijpen, zal het water de vaste stof oplossen in een endothermische reactie, die de hitte in het pak ‘absorbeert’.