Hoefzweer
Een hoefzweer is een bacteriële ontsteking in de hoef. Doordat de hoef een harde, gesloten structuur is, kan de ontsteking die zich in de diepere structuren van de hoef bevindt geen uitweg vinden. De druk in de hoef wordt groter waardoor de voet erg pijnlijk is. Het paard zal deze voet dan ook nauwelijks of niet meer belasten.
Inklapbare content
Wat is de oorzaak van een hoefzweer?
Een hoefzweer ontstaat vaak door een beschadiging in het hoorn. Dat kan door van alles komen, bijvoorbeeld doordat je paard op een steen is gestapt waarbij een infectie is ontstaan.
Een slechte kwaliteit van de hoef kan ook leiden tot hoefzweren, bijvoorbeeld door slecht bekappen, door scheuren of barsten in het hoorn, of als gevolg van een aandoening. Hoefbevangenheid, ziekte van Cushing of wittelijnziekte kunnen zorgen voor een achteruitgang van de kwaliteit van de hoef.
Veel in drassige weiden staan kan het hoorn verweken waardoor ook makkelijker een hoefzweer ontstaat. Of nattigheid in de stal, waardoor er ook veel bacteriën zijn.
Hoe herken je een hoefzweer?
- Het paard is plotseling heel kreupel, paard wil de voet niet of nauwelijks gebruiken.
- Hoef voelt warm aan.
- Duidelijke polsslag kan voelbaar zijn in de voet.
- Als het probleem iets langer bestaat kan het been tot aan de kogel dik worden.
Als na deze stappen het vermoeden blijft bestaan dan kan met een grote hoeftang de gevoeligheid van de hoef onderzocht worden. Vaak is het zo dat een bepaalde zone veel gevoeliger is dan de rest van de hoef, dan is de hoefzweer snel gelokaliseerd. Soms echter is de volledige hoef gevoelig en kan dus niet precies bepaald worden waar het letsel zich bevindt, het bestaan ervan is dan wel aangetoond.
Wat moet je doen?
Als je een hoefzweer vermoedt, kun je het beste meteen de dierenarts of een hoefsmid bellen.
Zij zullen de hoef met een tang of hamertje bevoelen om de zweer proberen te lokaliseren. Soms kan er ook een vreemd voorwerp gevonden worden, bijvoorbeeld een spijker of steentje. De behandelaar kan de hoefzweer vervolgens opensnijden zodat de pus eruit kan. Als de druk ervan af is, wordt de pijn snel minder.
Het is niet altijd mogelijk het abces meteen open te maken, bijvoorbeeld als het nog te diep zit of nog niet genoeg gerijpt is. En je kunt ook niet eindeloos blijven snijden in een hoef omdat daar natuurlijk ook een groot gat door kan ontstaan wat lastig kan herstellen.
Als de zweer (nog) niet opengemaakt kan worden, is het handig om de hoef te weken in water met een Biotex-oplossing of soda. Zo wordt het hoorn van de hoef wat weker en heb je meer kan dat het abces zonder veel schade openbarst.
Als je niets doet en wacht tot het openbarst, kan dat naast veel pijn ook veel schade geven. De ontsteking vreet en zweert zich als het ware een weg naar buiten, vaak in de buurt van de kroonrand.
Hoe kan je een hoefzweer voorkomen?
Hoefzweren komen vaak voor, zelfs als je je best doet de hoefverzorging zo goed mogelijk op orde te houden. Toch kun je de kans op een hoefzweer zo klein mogelijk maken:
- Zorg voor een kundige hoefsmid of bekapper. Dit is essentieel voor gezonde hoeven.
- Gezonde voeding is de basis van alles en dus ook voor gezonde hoeven.
- Kijk goed naar de stal, paddock en weide van je paard: hoe zit het met de drainage van het weiland? Wordt het niet te drassig? Kun je iets verbeteren aan het uitmesten en/of de bodembedekking zodat je paard altijd schoon en droog staat?
- In de zomer kan het juist een probleem zijn dat paardenhoeven té droog worden en daardoor brokkelhoeven krijgen.
- Zorg voor een veilige omgeving waar scherpe voorwerpen (zoals nagels van hoefijzers) direct worden opgeruimd.
- Krab minimaal dagelijks de hoeven uit om kleine steentjes onder de hoeven te verwijderen.