Wondbehandeling

Een wond is een beschadiging van de huid en deze is meestal van traumatische oorsprong.
Ze kunnen variëren in diepte, in omvang, locatie, pijnlijkheid en in de infectiegraad van de weefsels.

Wonden komen regelmatig voor bij paarden, hierom is het handig om altijd wat bij de hand te hebben. Voor de wondbehandeling van een paard zitten in de tas van chevallini: gaasjes, een watten rol, een plakbandage, Betadine shampoo en calendula wond zalf.

Koop hier chevallini's tas

Inklapbare content

Het controleren van de wond

  • Breng je paard eerst naar een veilige plek zonder andere paarden, bijvoorbeeld de poets- of spuitplaats. Wonden doen pijn dus wees bedacht op eventuele reacties van je paard.
  • Beoordeel vervolgens de wond. Op welke plaats zit de wond? Is het een grote of diepe wond? Is het een verse wond of is het bloed al opgedroogd? Zit er vuil in? Is de huid onder de wond gezwollen? Hoe reageert het paard op de verwonding?
  • Vraag of iemand even mee wil kijken zodat je kan overleggen. Maak eventueel foto's zodat je die kunt doorsturen naar de dierenarts. Bij twijfel raadpleeg je sowieso altijd een dierenarts.
  • Bij oppervlakkige schaafwonden, waarbij de onderhuid nog in tact is hoef je niet meteen de dierenarts te bellen. Die kun je prima zelf behandelen. Ben je tot de conclusie gekomen dat er geen dierenarts bij hoeft te komen? Maak de wond dan schoon. Dit doe je door de wond af te spoelen. Denk erom dat je de waterstraal niet direct op de wond richt maar het water er langs laat stromen. Zorg ervoor dat vuil en losse haren er af zijn gespoeld en desinfecteer met de Betadine. Voorkom contact tussen de wond en vuile handen.
  • Houd de wondjes vervolgens de komende dagen in de gaten of ze goed genezen. De meeste schaafwonden genezen zonder littekens. Doe er eventueel Calendula zalf op, dit werkt ontstekingsremmend en wondhelend

Wanneer bel je meteen de dierenarts?

  • bij snij- of steekwonden die zijn ontstaan door scherpe of puntige voorwerpen die het lichaam zijn binnengedrongen
  • Bij scheurwonden die bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat het paard verstrikt is geraakt in draad
  • Bij wonden aan het oog of ooglid
  • Bij grote wonden aan de kroonrand of hoefbal
  • Bij wonden aan gewrichten of peesscheden
  • Bij alle wonden waarbij twijfels zijn

bloedende wonden

  • bel de dierenarts

In afwachting kan je een paar dingen doen:

Bij diepere wonden is afspuiten geen goed idee, want daardoor drogen de wondranden uit en wordt het voor de dierenarts lastiger om deze te hechten. Gebruik géén wondspray of
ontsmettingsmiddel.
Dat maakt hechten onmogelijk en sluit vuil in de wond.
Bloeden lijkt vaak erg, maar het zorgt ervoor dat vuil uit de wond spoelt.

Als een paard hevig bloedt, is het zaak dit te stoppen met een knevelverband. Dat is een verband dat strak zit en het bloedvat ‘afknelt’, zodat het bloeden stopt. Als de wond aan de benen van een paard zit, moet je het verband vlak boven de wond aanleggen, niet in de
wond zelf. Een knevelverband mag nooit langer dan 30 minuten blijven zitten,
anders stagneert de doorbloeding van het been. Maak het even los en leg het na
een paar minuten weer aan.

De wond zelf wordt afgedekt met een steriel gaasverband. Hieromheen gaat de watten rol. Dit alles wordt om het been gehouden met een zwachtel. {plak verband} Afhankelijk van de situatie kan het paard nu op de dierenarts wachten of naar de kliniek vervoerd worden.