Droes

Droes is een besmettelijke infectieziekte van paarden, die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Deze bacterie zorgt ervoor dat de voorste luchtwegen van je paard gaan ontsteken, In de meeste gevallen wordt vooral de lymfeklieren in de nek en keel worden hierdoor getroffen.

In sommige gevallen verplaatst de bacterie zich via de bloedbaan naar andere plaatsen in het lichaam. Dit heet verslagen droes. Bij deze vorm ontstaan abcessen in bijvoorbeeld de organen, de buikholte, de borstkas en/of de spieren. Bij deze vorm is er slechts een kleine kans op herstel. De meeste paarden zullen hieraan overlijden.

Koop hier chevallini's tas

Inklapbare content

Symptomen van droes

Droes heeft een incubatietijd van 3-14 dagen. In deze tijd zullen dus de eerste symptomen na de besmetting optreden:

  • Paard heeft koorts
  • Heldere witte neus uitvloeiing

Na enkele dagen wordt de uitvloeiing pusachtig, het paard wordt sloom en wil die slecht of helemaal niet eten.

Doordat de lymfeknopen ontstoken zijn, zullen er abcessen gevormd worden. De droesbult onder of achter de kaak is daar het meest bekende voorbeeld van. Een paard met droes kan
ook wat benauwd worden door de zwelling rond de keel. Een zwelling van de kaak hoeft echter niet altijd op te treden.

Hoe langer de droes aanhoudt, hoe erger en hoe meer symptomen erbij komen.

Wat moet je doen?

  • Herken je de symptomen van droes bij je paard? Bel dan de dierenarts. Ook bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te bellen. De dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een goede behandeling opstarten.
  • Een paard met droes moet gescheiden worden van de rest van de paarden om besmetting te voorkomen.

Hoe raken paarden besmet met Droes?

  • Paarden raken besmet via de mond of de neus.
  • De bacterie van droes is aanwezig in de neus uitvloeiing en pus van paarden die besmet zijn met droes.

Droes is heel besmettelijk. Het kan overgedragen worden via direct contact, bijvoorbeeld als paarden met elkaar neuzen maar ook via indirect contact. Denk hierbij aan: de drinkbak, mest, hekwerk enz. Ook mensen dragen het over als ze in contact zijn geweest met een paard met droes door kleding enz.

Oudere paarden met droes

Een groot deel van de paarden krijgt op jonge leeftijd al droes, vooral veulens en jaarlingen
zijn er extra vatbaar voor. Jonge paarden hebben ook meer kans op het ontwikkelen van complicaties, zoals verslagen droes. Na een droesinfectie bouwt circa driekwart van de paarden immuniteit op voor langere tijd, maar enkele keren gebeurt het dat een paard het voor de tweede keer krijgt.

Het is niet zo dat oudere paarden geen droes kunnen krijgen,
maar vaak vertonen zij wel een minder heftig ziektebeeld met als symptomen bijvoorbeeld alleen koorts en snotneus. Soms kan de infectie op een manege of pensionstal met volwassen paarden daardoor echter wel veel langer blijven doorgaan omdat het minder snel als droes herkend.

De kans op droes beperken

  • Probeer contact met andere paarden zoveel mogelijk te vermijden.
  • Zet nieuwe paarden eerst in quarantaine en controleer de temperatuur. Voeg ze pas bij de andere paarden als ze gedurende twee weken geen koorts of ziekteverschijnselen hebben gehad.
  • Was je handen en trek schone kleren aan als je naar een andere stal gaat.